!
!
Dubbelklik hier om de afbeelding te veranderen
Vraag 1
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een gitaar?

Er zijn enorm veel gitaarmodellen en vaak lijken ze ook nog eens op elkaar.

Uiteraard maak je eerst een keuze tussen een elektrische- of een akoestische gitaar. Klank en uiterlijk zijn een kwestie van smaak.

Bij de aanschaf van een nieuwe gitaar zijn een aantal dingen belangrijk. De bespeelbaarheid en de klank worden voornamelijk bepaald door de afstelling en de houtsoorten waar het instrument van is gemaakt.

Stel jezelf een aantal vragen:

  • Waar ga je het instrument voor gebruiken.
  • Moet het een akoestisch of electrisch instrument zijn
  • Ga je er mee optreden of alleen thuis spelen
  • Welke kwaliteits-eisen stel je

Wil je eerst eens uitproberen of je het gitaarspelen wel leuk vind, kun je natuurlijk beginnen met een goedkoop instap model. De klank is dan natuurlijk wel wat minder dan de wat duurdere modellen, maar om te oefenen is het dan prima en heb je niet meteen een heleboel geld uitgegeven.Na een aantal jaren kun je dan gaan voor een echte goede gitaar.

De hals

Het eerste wat opvalt, als je een gitaar bespeelt, is de afstelling van de hals. Vaak worden gitaren die wat zwaarder spelen afgedaan als slecht. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Er kan een heleboel verbeterd worden door een goede afstelling van de hals. Het gaat er vooral om of de hals de goede vorm heeft. Je kunt de hals bekijken door de gitaar op de grond te zetten en van boven, vanaf de kop, langs de frets te kijken. Hetzelfde geldt voor een elektrische gitaar en bas.


 


Bovenstaande tekeningen zijn sterk overdreven!

Een hals moet nagenoeg recht zijn met een zeer lichte holling, maar nooit bol (tekening 2). De holling moet in het midden van de hals (bij de 8e fret) ca. 0,3 mm zijn. Het is moeilijk om dit als leek in een keer te zien maar oefening baart kunst. Als de hals goed is dan kunnen de snaren dichter bij de hals gezet worden wat de bespeelbaarheid aanzienlijk verbeterd.

De kast

De kast van een gitaar of de body van een elektrische gitaar is van oorsprong van hout gemaakt. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer kunstof gebruikt. Bekende merken met kunststof zij- en achterblad zijn bijv. Ovation en Yamaha. Ibanez maakt tegenwoordig elektrische gitaren met een kunstof body.

De oorspronkelijke houtsoorten voor een akoestische gitaar zijn: vuren of ceder voor het bovenblad, palissander voor het zij en achterblad, mahonie voor de hals en ebben voor de toets. Uiteraard wordt er veel met andere exotische houtsoorten geëxperimenteerd.

Een betaalbare gitaar heeft vaak alleen een massief bovenblad. De rest van de kast is van triplex. De goedkoopste gitaren zijn helemaal van triplex. (behalve de hals).

 

 

 

Je kunt een massief bovenblad herkennen door naar de rand van het klankgat te kijken. Lopen de nerven door dan zal het hoogstwaarschijnlijk een massief bovenblad zijn.

Elektrisch

Bij elektrische gitaren en bassen geldt het bovenstaande verhaal natuurlijk ook. Hierbij is het alleen veel moeilijker te bepalen waar de kast ofwel de body van gemaakt is omdat deze vaak gelakt is met ondoorzichtige lak.

Traditionele houtsoorten zijn mahonie, elzen of essen. De hals is vaak van esdoorn of mahonie met een palissander of een ebben toets. Bij sommige Fender gitaren is de toets ook van esdoorn. Dit geeft een wat helderder klank dan een palissander toets.

Elementen

Elementen zijn de toonafnemers van elektrische gitaren en zitten op de kast onder de snaren. Door de trilling van de snaar boven het element ontstaat een magnetisch veld, wat in het element wordt omgezet in een elektrisch signaal. Dit loopt via een snoer naar de versterker. Deze versterkt dit signaal en stuurt het naar de luidspreker.

Elementen zijn er in soorten en maten. De belangrijkste verschillen zijn het enkelspoels element of het dubbelspoels element. Enkelspoels elementen klinken helderder dan dubbelspoels elementen. Over het algemeen vind men dubbelspoels elementen beter geschikt voor een vervormd geluid. Ze klinken vetter en compacter.

Bekende merken zijn o.a. Seymour Duncan, Dimarzio en EMG. Deze elementen zijn vrij duur in aanschaf (ca. € 120,-- per stuk), maar klinken veel beter dan de goedkope fabriekselementen die in goedkopere gitaren zitten.

De meeste nieuwe fabrieksgitaren hebben een afstelbeurt nodig om een beetje bespeelbaar te worden. Bij Muziekzaak-Online wordt een gitaar voordat hij wordt verkocht  altijd eerst nagekeken en goed afgesteld.