!
!
Vraag 9
Hoe kan ik  mijn gitaar het beste onderhouden?
Snaren:
Door gebruik en invloed van transpiratie, ongelijkmatige slijtage en afplatting bij de toets kan onzuiverheid van een snaar ontstaan, vervangen is dan de enige oplossing.

Wil je langer met een setje snaren doen, dan helpt het om vooral inde zomer, iedere keer na het spelen de snaren met een doekje eventjes schoon te wrijven. Of door even om de tijd de snaren wat losser te draaien en met een doekje de snaren schoon maken.

 

Warmte en luchtvochtigheid:

Klimaat- en temperatuurveranderingen kunnen de spanning binnen de gitaar snel wijzigingen. Droogte kan de gitaar doen krimpen, waardoor de spanning verhoogd en waardoor de hals kan gaan krom trekken. Een juiste luchtvochtigheid bevindt zich tussen de 50-70%.

Voor het meten van de relatieve luchtvochigheid is een hygrometer nodig. Veel gebruikte hygrometers zijn haarhygrometers, maar deze zijn niet echt nauwkeurig en moeten vaak geijkt worden. Voor een precieze meting is een digitale thermo-hygrometer de beste keus.

Zet je gitaar niet tegen of vlak bij een verwarming.

 

Beschadigingen:

Een waterdichte hoes of koffer is natuurlijk noodzakelijk als je met de gitaar op stap wil. Ook een gitaarstandaard is nodig om beschadingen aan de onderkant van de klankkast te vookomen en dat deze niet zomaar om kan vallen.

 

Schoonmaken:

Met een vochtig, zacht doekje kun je de gitaar gemakkelijk schoonmaken. Als je de snaren vervangt, ga dan ook even met een doekje over de hals, omdat hier ook vaak wel wat vuiligheid aan blijft kleven.