!
!
Dubbelklik hier om de afbeelding te veranderen
Vraag 6
Ik weet niet met welke of wat voor soort gitaar ik moet beginnen?

Er zijn enorm veel gitaarmodellen en vaak lijken ze ook nog eens op elkaar.

Uiteraard maak je eerst een keuze tussen een elektrische- of een akoestische gitaar. Klank en uiterlijk zijn een kwestie van smaak.

Stel jezelf een aantal vragen:

  • Waar ga je het instrument voor gebruiken.
  • Van welke muziekstijl houd je  
  • Moet het een akoestisch of electrisch instrument zijn
  • Ga je er mee optreden of alleen thuis spelen
  • Welke kwaliteits-eisen stel je

Wil je eerst eens uitproberen of je het gitaarspelen wel leuk vindt, kun je natuurlijk beginnen met een goedkoop instap model. De klank is dan natuurlijk wel wat minder dan de wat duurdere modellen, maar om te oefenen is het dan prima en heb je niet meteen een heleboel geld uitgegeven.Na een aantal jaren kun je dan gaan voor een echte goede gitaar.

 

Nylon of stalen snaren?

Als je met een akoestische gitaar wil beginnen heb je de keuze tussen een gitaar met nylon of met stalen snaren. Nylon snaren klinken wat warmer en voelen fijner aan voor de vingertoppen. Bij stalen snaren heb je juist een wat heldere toon. Ook staat er meer spanning op de snaren en doordat ze van metaal zijn kan het in het begin best een beetje irriteren aan de vingertoppen omdat hier nog geen eelt op zit.  Wel wordt er in de popmuziek meer gebruik gemaakt van gitaren met metalen snaren dan met nylon snaren. Dit klinkt dus wat populairder.

De gitaren met nylon snaren worden ook wel klassieke of Spaanse gitaren genoemd en de gitaren met metalen snaren western of dreadnought modellen.

 

Akoestisch of semi-akoestisch?

Het voordeel van een semi-akoestische gitaar is dat je deze nog kan uitversterken. Ben je van plan om ermee in een groep of band te spelen of eventueel een koor mee te begeleiden, dan is het zeker handig dat je de gitaar kan uitversterken. De akoestische gitaar geeft zonder versterking namelijk niet echt veel volume. Ook hangt het erg veel af van de akoestiek in een ruimte.

 

Welke elektrische gitaar is voor mij geschikt?

Ook dit hangt heel erg veel af van smaak. Het meest verkochte model is de gitaar die Jimmy Hendrix bespeelde en populair maakte, het Fender Stratocaster model.

De belangrijkste modellen staan hieronder:

Stratocaster:

 

Les Paul

 

Telecaster

SG

 

Andere modellen zoals bjvoorbeeld:

Explorer                  Flying-V