!
!
Vraag 8
Hoe moet ik snaren verwisselen?

Hieronder komen binnenkort 3 filmpjes in het Nederlands  

Bij het opzetten van een nieuwe set snaren is het raadzaam om de snaren een voor een te vervangen, dit om de spanning op de hals te behouden.
Dit is om eventueel kromtrekken van de hals te vermijden. Iets wat in de praktijk niet zo snel zal gebeuren maar in dit geval is voorkomen beter dan genezen.
Bij het op spanning draaien van nieuwe snaren is het raadzaam je gezicht niet te kort bij de gitaar te houden, als een snaar breekt zou deze in je gezicht kunnen springen.
Na het opzetten van nieuwe snaren zal je enkele dagen moeten blijven bijstemmen, dit komt door de 'rek' die nog in de nieuwe snaren zit.
Zorg ervoor bij het uitpakken van de nieuwe snaren dat er geen knik in komt, een knik verzwakt de snaar wat tot een snellere breuk kan leiden.
Nylon snaren zijn aan het uiteinde niet van een bolletje voorzien, ze moeten dus met een knoop aan de kam bevestigd worden. De bassnaren hebben aan een uiteinde vaak een nylon lus, deze lus moet altijd aan de kam bevestigd worden. Dit is om het knopen van de bassnaren te vergemakkelijken omdat deze nogal stug zijn. Zorg ervoor dat het losse eind dat ontstaat na het knopen van de snaar niet te lang is omdat dit een hinderlijk geluid kan gaan veroorzaken als het in contact komt met het bovenblad.
Het bevestigen van de snaren aan de stemknoppen moet zodanig gebeuren dat de gladde nylon snaar niet kan gaan slippen als deze op spanning wordt gedraaid. Dit is te voorkomen door de snaar na het insteken in het gat van boven naar beneden eenmaal omhoog te trekken en onder de snaar door te halen zodanig dat hij zichzelf vastklemt.

 

Elekrische Gitaar:

 

 Western Gitaar