!
!
Toetsenafdeling

Met het keyboard en de elektrische piano zijn er veel alternatieven gekomen voor de akoestische piano. Vooral de enorme hoeveelheid aan geluiden, de mobiliteit en natuurlijk de mogelijkheid om met een koptelefoon, zacht in de woonkamer of juist enorm versterkt op het podium te spelen maken deze instrumenten bij veel muzikanten zeer populair. 

 

U kunt zich de vraag stellen: Wat voor speler of wensen heb ik?

Wilt u graag een hele begeleiding mee laten spelen en gebruik maken van de vele sounds dan kunt u het beste kiezen voor een gewoon keyboard of entertainment-keyboard. Wilt u liever alleen het geluid van de akoestische piano hebben, dan is een digitale piano weer een betere keuze. Gaat u vaak op pad en is het de bedoeling ermee op te gaan treden, dan kunt u beter kiezen voor een stagepiano. Bent u daarentegen meer opzoek naar het experimenteren met geluiden en het zelf creeëren van sounds, dan is een synthesizer weer een betere keuze.

 

Hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

keyboard  Het Keyboard.
Het woord keyboard betekent eigenlijk niets anders dan "toetsenbord". Eigenlijk zou je verwachten dat deze term voor een groep elektronische toetsinstrumenten staat, maar met de term "keyboard" bedoelen we veelal een specifiek instrument. Door deze verwarrende term worden het keyboard of de synthesizer vaak door elkaar gehaald.

Er bestaan verschillende soorten elektronische "keyboards" zoals synthesizers, workstations, masterkeyboards en samplers. Tegenwoordig overlappen de mogelijkheden van de verschillende instrumenten elkaar en wordt het onderscheid steeds moeilijker te maken.

 
 keyboard2

Modellen.
Een groot nadeel van het oude elektronische orgel was de plaats die het moest innemen in de kamer. Dit inspireerde de fabrikanten tot het ontwikkelen van een handzaam "keyboard". Rond 1980 kwamen de keyboards opzetten en in 10 jaar tijd verdrong het keyboard het elektronische orgel. De ontwikkeling stond niet stil, want ook nu ontwikkelde fabrikanten steeds betere technieken om klanken zo realistisch mogelijk te maken. Uiteindelijk resulteerde dit in de zgn. "sample techniek" waarbij een geluidsfragment van een akoestisch instrument wordt gebruikt. In het begin waren alleen topmodellen van deze hoogstaande techniek voorzien, maar vandaag de dag is bijna ieder instrument voorzien van deze techniek. Wel bestaan er veel kwaliteitsverschillen in deze samples.

 keyboard

Keyboard.
Het uitgangspunt van een keyboard is dat de bespeler thuis in zijn eentje een orkest of een band na kan bootsen. Het instrument is uitgerust met veel klanken, ritmes en een zgn. begeleidingsautomaat. Keyboards zijn altijd voorzien van eigen speakers en versterker.

 

 
masterkeyboard

Masterkeyboard

Masterkeyboard.
Het masterkeyboard is voornamelijk een toetsenbord met zeer uitgebreide midifuncties, maar veelal zonder eigen klanken of ritmes. Via het masterkeyboard kunnen er diverse randapparatuur gekoppeld en aangestuurd worden. De randapparatuur kan bijvoorbeeld bestaan uit een computer of diverse modules.
 
 synthesizer Synthesizer.
Bij een synthesizer ligt het accent op het zelf maken van klanken (to synthesize). Er bevinden zich geen ritmes en begeleidingen op en vaak ontbreken ook de speakers. Een synthesizer wordt dan ook vaak professioneel gebruikt zoals in studio’s en op podia. Soms zijn keyboards wel voorzien van een "synthesizerfunctie", maar deze is dan niet zo uitgebreid als op een synthesizer.
 workstation Workstation.
De workstation is in feite een complete digitale opnamestudio in één apparaat. Het instrument is ruim voorzien van hoogwaardige kwaliteitsklanken, effecten en ritmes (soms met of zonder begeleidingen). Het accent ligt op de zeer uitgebreide mogelijkheden van de sequencer (meersporen recorder) en deze is dan ook voorzien van een diskdrive en diverse computer-aansluitingen.
 sampler Sampler.
Met een sampler kun je een akoestische klank opnemen en digitaliseren. Hierdoor kun je deze "sample" gebruiken op een toetsenbord, waardoor je met je "eigen" klanken kunt spelen. De sampler biedt vele mogelijkheden voor het opnemen wen bewerken van de "sample". Een goede en mooie kwaliteitssample maken is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Sommige synthesizers en workstations beschikken soms ook over een "samplefunctie", maar dan in een eenvoudigere vorm.
 keyboardbank

Keyboardkruk
Voor een juiste speelpositie is een goede zitpositie van essentieel belang. Een pianobank geeft tevens een juiste steun in de rug, waardoor rugklachten minder snel optreden.

 standaard Keyboardstandaard.
Keyboards hebben een aparte standaard nodig om een juiste speelpositie te krijgen. Over het algemeen hebben fabrikanten speciale standaards voor hun modellen. Eventueel kan er ook een universele standaard gebruikt worden. In verband met het gewicht van sommige modellen moet de uitvoering van de standaard wel steviger zijn dan van een normale "keyboardstandaard".
 sustainpedaal Sustainpedaal.
Dit pedaal is te vergelijken met het rechterpedaal van de piano of vleugel. Hiermee kunnen klanken worden aangehouden om deze in elkaar te laten overvloeien. Portable sustainpedalen zijn er in diverse uitvoeringen.
 hoofdtelefoon Hoofdtelefoon.
Veel fabrikanten hebben een speciale hoofdtelefoon ontworpen om de geluidskwaliteit te optimaliseren.
  Audiokabels.
Om het instrument nog beter te laten klinken, kan het aangesloten worden op een hifi installatie. Hiervoor zijn speciale audio-kabels nodig en soms ook speciale (jack)pluggen.
 luidsprekers Monitorspeakers.
Om het keyboard te versterken kan een normale HIFI-installatie gebruikt worden. De speciale monitorspeakers hebben een ingebouwde versterker, waardoor deze directe en makkelijk zijn aan te sluiten. Tevens zijn deze speakers speciaal ontwikkeld voor de versterking van muziekinstrumenten en daarmee is de geluidskwaliteit ook vaak beter.
 computer Computer en software.
Een digitaal toetsinstrument kan worden aangesloten op de computer. Met een speciaal sequenceprogramma kan de computer op de harde schijf een opname maken en hiermee vervangt het de hardware sequencer. Een voordeel van zo’n programma is dat je ziet wat je doet en je kunt ook de partituur bewerken en uitprinten.
 midikaart Midikaart.
Voor de aansluiting van het keyboard aan de computer kunnen de midi-uitgangen gebruikt worden. Heeft een computer geen MIDI-uitgangen dan is hiervoor een MIDI-interface nodig. Sommige instrumenten beschikken over een speciale computer-aansluiting. Via deze uitgang kan het instrument aan de computers worden gekoppeld en is een MIDI-interface niet nodig.

Midi in: De aansluiting om midi informatie te ontvangen.
Midi out: De aansluiting om midi informatie te versturen.
Midi thru: De aansluiting om ontvangen informatie door te sturen.
 midikabel Midikabel.
Midi-kabels zijn 5 polige kabels en onderscheiden zich van audio-kabels. Voor een juiste werking mogen de kabels niet langer zijn dan 5 meter.
 soundmodule Soundmodule.
De midi-uitgang maakt het mogelijk om het keyboard uit te breiden met verschillende modules. Hierin zijn verschillende mogelijkheden zoals een begeleidingsautomaat (arranger), ritmemodule (drumcomputer), sequencer (externe opnamerecorder) of klankmodule.
 keyboardtas Keyboardtas.
In een keyboardtas kan het keyboard makkelijk en veilig mee worden genomen. Keyboardtassen zijn in diverse uitvoeringen leverbaar zoals, gewatteerd, regenbestendig etc. Voor ieder merk en model zijn er tassen leverbaar.
 flightcase Flightcase.
In een flightcase kan een keyboard beter tegen een stootje dan in een tas, maar vaak heeft deze koffer een behoorlijk eigen gewicht. Flightcases zijn er in diverse uitvoeringen en worden zelfs op maat gemaakt worden.