!
!
Slagwerkafdeling

Welkom op de slagwerkafdeling

Hier kunt u terecht voor vragen of advies.

Staat uw vraag er niet bij of is het advies niet volledig genoeg stuur dan uw vraag naar info@muziekzaak-online.nl dan zullen wij u zo spoedig mogelijk helpen.

 

Opbouwen van het drumstel:

 

Wanneer je de doos met het drumstel thuis gestuurd krijgt en deze open maakt zul je misschien schrikken van alle onderdelen. Toch valt het allemaal mee en zullen onderstaande instuctie video's je wellicht kunnen helpen.

 

Het spannen  en stemmen van de vellen:

In het voorbeeld wordt in de video een Entrada drumstel gebruikt, maar dit geldt voor alle merken)

 

 

 

In elkaar zetten van de losse onderdelen:

 (bron: www.drumstation.nl)

 

 

 Opbouw van de toms en bass:

 

 

Vervangen van het snarevel:

 

Agemene informatie over het drumstel:

Rock-, pop- en jazzdrummers bespelen gewoonlijk een drumstel; een compacte groep van slaginstrumenten
De basisopstelling van een drumstel bestaat uit een aantal trommels en bekkens.

Het hart van een drumstel bestaat uit de bassdrum, de snaredrum en de hihat.

In het midden staat de grote trom (bassdrum (1)) met een diameter van ca. 60 cm die door middel van een pedaal met de rechtervoet wordt bediend. De bassdrum geeft de lage klanken.Zie ook grote trom.
Daaromheen staat de snaredrum (3). Zie ook kleine trom.
Twee of meer tom-toms(4) zoals high-tom, mid-tom en low-tom. Hangtoms zijn een aantal trommels die door middel van een ophangsysteem bovenop de basdrum zijn gemonteerd. Zij komen voor in verschillende maten zoals, 10-, 12 en 13-inch-toms.De floor-tom (2).
Verschillende soorten (opgehangen) bekkens (6) of zoals in het engels cymbals.

Wat bekkens betreft, bestaat er een onderscheid tussen afslagbekkens (Crash cymbals) en ritmebekkens (Ride Cymbals). Daarnaast bestaan er ook specifieke bekkens als de 'splash' (kleine afslagbekken met een hoge klank) en de 'china' (een speciaal gevormd afslagbekken met een korte en robuuste klank).

Een bijzondere bekkensoort is de hi-hat (5), twee bekkens op een statief, waarbij één bekken met een pedaal die met de linkervoet wordt bespeeld, tegen een ander –vast op het statief gemonteerd wordt bespeeld.De hihat kan dus via de voet worden geopend ,de bekkens komen dan los van elkaar.Als er op de hihat wordt geslagen op het moment dat deze wordt geopend en als daarna de hihat wordt gesloten, ontstaat er het karakteristieke "sis-geluid" van de hihat.
De drummer slaat aan met stokken of brushes. Brushes zijn een soort bezempjes van verend materiaal die een veel zachtere klank opleveren.. De slagwerker kan er mee “vegen” of slaan.

De moeilijkheid bij het drummen is het onafhankelijk kunnen bewegen van handen en voeten in een bepaald ritme.

 

Drumnotaties

 

 

Drumtabs

 

Drumtabs zijn ook een zeer gewaardeerd muziekschrift. Deze variant ziet er als volgt uit:

Het principe van deze tabs is hetzelfde als die van gitaartabs, in dit geval staan de lijnen echter voor de verschillende onderdelen van het drumstel.

 

 Achtereenvolgens zijn dit:

 

 • Hf = Hi-hat met voet

 • B = Bass drum

 • SN = Snare drum

 • LT = Lowtom
  HT = Hightom
  FT = Floortom

 • HH = Hi-hat
  Rd = Ride cymbal

 • CC = Crash cymbal

   

Stemmen en dempen van een drumstel.

 Algemeen:

Op elke trommel past maar één vel. Er zit geen verschil in het boven- en ondervel (plaats het vel met logo boven), behalve bij de basdrum. Je plaatst het vel op de trommel. Op elke trommel past ook maar één ring. Er zit geen verschil in boven- en onderring. Je plaatst de ring op het vel. Plaats nu de boutjes (met ringetjes) in de gaten van de ring en draai ze handvast aan.Bij de standaards wijst het zich vanzelf uit.

 Stemmen:

Een drumvel is 50% verantwoordelijk voor de klank van een trommel. Klinkt je drumstel volgens jou niet mooi, probeer het dan eerst eens met een set andere vellen.

 De toms:

Elke trommel heeft een toonhoogte waarop hij het beste klinkt. Natuurlijk kun je hem hoger of lager stemmen, maar kijk uit dat het niet ten koste gaat van het volle geluid. Bij een drumstel is het niet zo als bij een gitaar, een drumstel mag je stemmen zoals jij het mooi vindt. Het is wel van belang dat tom1 hoger klinkt dan tom2 en tom2 op zijn beurt hoger dan de floortom. Zorg ervoor dat het zo geleidelijk mogelijk (van tom1 tot floortom) overloopt.

Denk eraan: Een drumstel stemmen leer je alleen maar door het heel vaak te doen!

 De basdrum:

Bij de basdrum hetzelfde verhaal. Bij de meeste drummers staan de vellen van de basdrum het slapst. Dit vanwege de droge doffe klank die een basdrum hoort te hebben. Bij de basdrum is het witte vel het slagvel.Tip: Om een mooie strakke Bass te krijgen is het verstandig om voor montage van de vellen een kussen of deken in de bassdrum te leggen.

 De snare:

De één vindt een doffe, droge snare erg mooi, maar de ander geeft de voorkeur aan een felle, scherpe snare. Bij de snaredrum moeten de vellen erg strak gespannen staan voor een mooie strakke klank. Hoe feller je het wilt hoe strakker je hem moet spannen. De spanning van de snaremat kun je ook regelen door aan het draaiknopje aan de zijkant van de trommel te draaien. Als deze slap staat klinkt zelfs de beste snaredrum nergens naar. Zorg ervoor dat de spanbouten naast de snaremat iets losser staan dan de rest. Dit voorkomt dat de snaren ongewenst gaan “meezingen”.

 Het recept:

Na het plaatsen van het vel en de ring kunnen de spanbouten met de hand zo strak mogelijk worden aangedraaid. Het doel hiervan is dat het vel op dit moment overal even strak staat. Vanuit deze situatie kunnen de spanbouten met de stemsleutel kruislings worden aangedraaid totdat de gewenste klank is bereikt.

 Onder en bovenvel: 

-Onder en bovenvel hetzelfde

Een lange, strakke, duidelijke toon.

-Ondervel strakker dan het bovenvel

Helder en vol geluid dat behoorlijk ver draagt.

-Ondervel minder strak dan bovenvel

Vettere, kortere klank. De toon wordt iets lager vlak na de klap.

Kijk wat jij de mooiste klank vindt.

 Dempen:

Een drumstel heeft drie soorten trommels: toms, een snaredrum en een bassdrum.

Elk soort demp je op zijn eigen manier!

 Tomtoms:

Het makkelijkste en het goedkoopste is met tape. Alleen met een stukje tape kun je al veel bereiken. Je kunt een stukje tape op het bovenvel plakken, vlak bij de rand. Je kunt een stuk tape ook in een harmonicavorm vouwen, of een opgevouwen zakdoekje op het vel plakken.

Er zijn tegenwoordig ook speciale dempringen te koop, deze zogenaamde muflers zijn er in verschillende maten en worden op het bovenvel geplaatst en zijn eenvoudig te verwijderen. Een complete set kost ca  € 12,50.

 Snaredrum:

De snaredrum kun je ook dempen met tape en dempringen, maar let op!!:

Demp nooit het ondervel!!

 Basdrum:

De basdrum wordt eigenlijk altijd gedempt. Veel drummers gebruiken dekens, kussens, slaap -zakken en dergelijke om de basdrum te dempen.Je kunt de basdrum ook dempen met behulp van een viltstrip tussen de ketel en het vel. Deze methode kun je uitsluitend bij het voorvel gebruiken.

Het geluid van de basdrum wordt ook korter als je een gat in het voorvel snijdt. Hoe groter het gat, hoe korter het geluid. Als een drumstel versterkt wordt, dan kan de microfoon hierin gelegd worden. Zorg ervoor dat de ketel de vloer net niet raakt door de pootjes iets verder uit te schuiven. Dit heeft het voordeel dat er minder trillingen worden doorgegeven aan de vloeren en dat de bas-drum niet zo snel wegschuift. Om wegschuiven te voorkomen kun je ook een stukje vloerbedekking onder je drumstel leggen.

 Oefen pads:

Voor wie wil oefenen zonder dat de omgeving daar last van heeft, zijn er de oefen pads. Dit zijn rubberen matten die op het bovenvel van de toms en snare worden geplaatst waardoor het geluid met ca 95% afneemt. Ook voor de Bass en de bekkens zijn oefen pads verkrijgbaar.